Yeni Takıntımız WORDLE!

Soner CANKO
2 min readApr 27, 2022

Geçtiğimiz sonbahar aylarında Josh Wardle tarafından bir bulmaca oyunu olarak piyasaya sürülen Wordle, önce yurt dışında sonra ise ülkemizde kısa zamanda geniş kitlelere ulaşmayı başardı. Özellikle Twitter’da birçok kişi tarafından paylaşılan renkli kutucuklar ise insanların uygulamaya ilgi ve meraklarını da oldukça artırdı. Oynayan herkesin puanlarını günlük olarak sosyal medya hesaplarında paylaştığı yeni takıntımız Wordle’ın yolculuğunu gelin hep birlikte inceleyelim.

Wordle, her gün yenilenen 5 harfli kelimelerin kullanıcılar tarafından 6 adımda tahmin edilmesini amaçlayan bir bulmaca oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Wordle’da ilk kelime tahminini kullanıcılar yapıyor. Doğru kelimeyi tahmin edebilmek için ise gri, sarı ve yeşil renkler kullanılıyor. Tahmin ettiğiniz kelime içindeki harfler doğru yerdeyse kutucuk yeşil yanıyor. Doğru yerde kullanılmayan harfler sarı kutucuk ile gösteriliyor. Bu şekilde renkli yönlendirmeler ile birlikte doğru kelimeye ulaşabilmeniz amaçlanıyor.

Wordle’ın kısa sürede bir bağımlılık haline gelerek hızlıca viral olmasının arkasında oyunun basitliği yatıyor. Günümüzdeki oyunların aksine Wordle, karmaşanın olmadığı sadece günde bir kere oynayabileceğimiz, basit bir bulmaca oyunu. Özellikle birçok insanın görüşlerinin oldukça farklı olduğu ve bölündüğü pandeminin son günlerinde Wordle hepimizi aynı kelimede buluşturuyor ve 2 dakikalık bir başarı hazzı uyandırıyor.

Pandeminin son günlerinde popülerleşen Wordle; ücretsiz, sürdürülebilir ve basit altyapısı ile kullanıcıları kendine çekmeyi başararak kısa sürede popüler hale geldi. Milyonlarca kullanıcıya ulaşan Wordle tarafında son zamanlarda ise birkaç gelişme yaşandı. Wordle, Amerika’nın dev gazetelerinden biri olan The New York Times’a satıldı. Ücretsiz olması planlanan Wordle’ın, NYT bünyesinde ise reklamlı hale geleceği beklentisi ile olası bir kullanıcı kaybı için başlangıç noktası olabilir.

Ülkemizde ilk günlerde açık kaynak olarak paylaşılan Wordle Türkçe bulmacamızı önce açık kaynak sitesi GitHub üzerinden çözdük. Ardından çevik bir girişimci tarafından satın alınan kodlar ve haklar ile bugünlerde Bundle haber sitesi tarafından ve ülkemizin bilinen markalarının sponsorluğunda sunulmaya başlandı.

https://www.bundle.app/wordle-tr/

Pandemi ve dolayısıyla sosyal kısıtlamalar altında doğan ve bir saman alevi gibi hızlıca gündeme oturan dijital markaların gelişmelerini gözlemlemek çok önemli. Hızlı çıkışları, büyüme stratejileri, kısa sürede yaşanan büyük değişimler ve uzun soluklu olabilme çabaları bir bütün olarak bakıldığında dünyada yaşanan değişime dair çok önemli mesajlar veriyorlar. Tüm bu örnekler marka yaratmaktan, para kazanmaktan öte değişimi anlamaya dair açık bilgi.

Bu arada, gelecek yazılarımız için Wordle’ın geleceğini hep beraber merakla bekliyoruz. 😊

Setenay Kantürk & Soner Canko

--

--

Soner CANKO

StartUp Dostu ® — FinTech Istanbul ® — SC Yönetim Danışmanlık ®