Dijital Banka
Teknolojinin kendisiyle yarıştığı, düzenlemelerin gelişmelere yetişmek için acele etmek zorunda kaldığı, bizlerin ise tüm gelişmelerin hakkını vererek takip etmekte güçlük çektiğimiz bir süreç içindeyiz. Dönem demiyorum zira dönemler gelip geçiyor, süreçler ise şekil değiştirseler bile var olmaya devam ediyor.
Son on senede yakinen takip ettiğimiz konulardan biri de “Dijital Banka” kavramı. “Dijital Banka” denilince ülkemizde ilk akla gelen bankaların dijital kanalları oluyor, ancak burada detaylarına gireceğimiz “Dijital Banka” biraz daha farklı bir kavram. Şubesi olmayan, İngilizce literatürde Neobank veya Challanger Bank olarak tanımlanan aslında oldukça genç sayılabilecek bir kavramdan bahsediyoruz.
Dünya genelinde yaklaşık on yıllık geçmişi olan Dijital Banka kavramının ilk örnekleri arasında ABD’de kurulmuş olan Simple ve Moven sayılabilir. Her ne kadar bu akım ABD’de başlamış olsa da takip eden dönemde Dijital Banka özelinde daha önemli girişimler ve yatırımlar diğer ülkelerden geldi. Bu konuda ülkemizdeki son gelişmeleri burada sizler için paylaşmak istiyorum.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (“BDDK”) tarafından hazırlanan Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik (“Yönetmelik”) 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girdi. İçinde bulunduğumuz 2022 yılında ülkemizde ilk dijital banka lisansların verilmesinin beklenmesi nedeniyle bu alanda hazırlık yapanlar için önemli bir düzenleme daha açıklanmış oldu.
Yeni düzenleme ile ilgili detaylı açıklama ve yorumları hukukçu dostum Av. Yaşar Canpolat’ın kaleminden sizlerle paylaşmak isterim.
Gelişmeler bizlere gösteriyor ki bankacılık geleneksel yapısından sıyrılıp farklı bir yapıya dönüşüyor. Artık “Sadece Dijital Banka” şeklinde tanımlayabileceğimiz bir döneme giriyoruz. Her ne kadar geleneksel bankacılık sektörü bunu anlamlandıracak deneyime sahip olsa da üst yönetimlerin fazla tecrübeli olması yeterince hızlı eyleme geçmek için yavaşlatıcı olabilir. İnanıyorum ki yeni kuşak bankacılar ile bu değişim ve değişimin yönetimi, yeni nesil rekabetin yerini rekaberliğin aldığı bir düzlemde daha da kolay olacaktır.
Tüm tarafların kazandığı yeni dönem, Dijital Banka dönemi bence mümkün…